78212

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

>> při ohřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....

> No dobrá, ale PROČ a JAK.

Jestli si dobře pamatuju fyziku, tak k největšímu ohřevu dochází v tzv.
uzlových bodech jejichž vzdálenost je dána amplitudou mikrovln (pokud byste
dali do mikrovlnky papítovou čtvrtku, tak ji to v odpovídající síti prolápí
a zbytek zůstane netknutý) - proto se talíř v mikrovlnce otáčí.

Pro med to znamená, že v podstatě nelez zabránit místnímu přehřátí na více
místech nádoby.

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11010


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel T. (193.108.106.20) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Mikrovlny jsou potvory mrňavý T=1-10um a proto by uzly byly nepodstatně vzdálené. Problém je v emisi z magnetronu která je tvořena vlnovodem někde v třetině pravé stěny a rozptyl zajišťuje otočný talíř nebo vrtulkový emitor u starších krámů bez otočných talířů. Proto se sklenice umístěná na stojato rozehřeje z vrchní půlky 10x rychleji než dole.
-Mikrovlna je o něco delší vlna než infrarot a měla by být o něco agresivnější co se týče pronikání do organické hmoty. Z vlastní skušenosti jsem přesvědčen, že se od infrarotu příliš neliší.
-Mikrovlné záření se nekumuluje jako X-ray. Není to taky magnetické pole, ale elektromagnetické. Stejně jako radiovlny nebo světlo. Ale záda bych si s nima nenahříval. Ale i infrarot může způsobit úpal, viditelné úžeh. Porovnejte energii: Magnetron ~ 800W , slunce 200-500W.m2
-Na rozehřívání medu nouzově a ne pro zákazníka. Raději mu vysvětlím a prodám zkrystalizovaný - z principu. Ale sám si ho v mikrovlnce rozehřeji a třeba i svým dětem.
-Můj názor: může medu mírně uškodit ale lepší než sladit cukrem o 1000%.
Domnívám se, že největší síla medu je v jeho jednoduchosti cukrů a chuti - pro jazýček.
Tělo nemusí vynakládat tolik energie na rozklad a zatěžovat imunitní systém. A enzymy? jen se nepředávkovat :)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (194.149.115.135) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

>Mikrovlny jsou potvory mrňavý T=1-10um

Frekvence magnetronu v mikrovlnce je 2.5 GHz, což odpovídá vlnové délce 12 cm. To pro pro nás ale není podstatné, protože jsme včelaři a ne studenti fyziky.

Při rozehřívání v mikrovlnce se doporučuje odstranit kovové víčko, nastavit výkon na vyšší stupeň a každých 30 vteřin medem míchat. Celková doba ohřevu 2-3 minuty. Chce to odzkoušet. Seriozní důkazy o "zabíjení" medu v mikrovlnce jsem nenašel. Myslím že informace zhoubném vlivu mikrovln na med jsou z oblasti mýtů. Rád se poučím, ale ne z nějakých povídaček.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu